Elisabeth Park

Het authentieke dorpje Lage Vuursche ligt in de gemeente Baarn en is zeer geliefd bij toeristen vanwege de bosrijke omgeving, de gezellige restaurants, winkeltjes en natuurlijk de wandelmogelijkheden. Prachtig gelegen in de bossen, net buiten het dorp bevinden zich de accommodaties van Elisabeth Park: een woonvorm voor mensen met dementie of lichamelijke beperking. Oorspronkelijk was het een Rooms Katholiek Klooster, inmiddels ontmoeten verschillende geloofsovertuigingen elkaar op Elisabeth Park.

Momenteel  vindt een grootschalige verbouwing plaats; de cellen van de zusters maken plaats voor mooie appartementen. De (her-)opening staat medio 2018 gepland. Lijsterhof, Vinkenhof en Merelhof zijn de drie nieuwe locaties die in de zomer gezamenlijk in gebruik worden genomen. De karakteristieke kapel van Elisabeth Park blijft behouden. Deze Elisabethkapel hoorde vroeger bij het klooster in Lage Vuursche en is sinds 1993 onderdeel van het voormalige verpleeghuis Sint Elisabeth. Vanuit het klokkentorentje op deze kapel klonk vier maal per dag de klok. Destijds werd er geluid met een touw, tegenwoordig gaat dit elektrisch.

Zorg en begeleiding dichtbij

Een vast  team van deskundige zorgmedewerkers is dagelijks aanwezig en
’s nachts werken altijd twee zorgmedewerkers. Indien nodig kan zij de hulp inschakelen van een verpleegkundige of specialist ouderenzorg. Als u komt wonen op één van de locaties van Elisabeth Park, kunt u uw kamer volledig naar eigen smaak inrichten. Afhankelijk van de zorg die u wenst of nodig heeft, is het raadzaam hiermee rekening te houden tijdens het inrichten. Er is meestal extra ruimte nodig u op professionele wijze te begeleiden en verzorgen.

Kleinschalig wonen voor mensen met een lichamelijke beperking

Op de Merelhof komen appartementen voor mensen met een lichamelijke beperking die verpleeghuiszorg nodig hebben. Er wordt één gebouw gerealiseerd met drie woningen voor zeven bewoners. Voorheen was dit afdeling Kloosterhof.

Kleinschalig wonen voor mensen met een vorm van dementie

De Lijsterhof en Vinkenhof zijn kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie. Zowel Lijsterhof als Vinkenhof heeft twee woningen. Elke woning heeft een eigen huiskamer die sfeervol is ingericht en waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. In iedere woning woont een groep van zeven bewoners. Een vast  team van deskundige zorgmedewerkers is dagelijks aanwezig en betrekt de bewoners bij eenvoudige huishoudelijke activiteiten, zoals koken, de was doen en schoonmaken. We bieden een aangename en veilige woonomgeving, in uw eigen appartement met sanitaire voorziening. Voorheen waren dit de afdelingen Regenboog en Zonnehof.

Inspiratie en geestelijke verzorging

Wat uw achtergrond, levensbeschouwing of overtuiging ook is, bij de geestelijk verzorger kunt u altijd een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek.  De geestelijk verzorger helpt u houvast te vinden en uw leven, vaak ook onder moeilijke omstandigheden, inhoud te geven. De geestelijk verzorger is beschikbaar en bereikbaar voor u, ongeacht uw indicatie of hulpvraag. U kunt rechtstreeks of via een van de zorgmedewerkers een afspraak (laten) maken. De gesprekken met een geestelijk verzorger hebben altijd een vertrouwelijk karakter. Als u verbonden bent met een kerkelijke gemeente of geloofsgemeenschap, kan het voor u prettig zijn om dat contact ook te behouden.

Groene omgeving

 “De Anton Pieck-achtige sfeer in het dorp en de vorstelijke status omdat prinses Beatrix weer op kasteel Drakenstein woont, zorgen voor veel belangstelling. Na een korte of uitgebreide wandeling genieten de meeste bezoekers nog even na; ’s zomers op een zonnig plaatsje op één van de vele terrassen of in de winter een warm plekje bij de haard. De pannenkoek vindt nog steeds grote aftrek maar ook een gastronomisch maal kan gevonden worden in de zes restaurants die Lage Vuursche rijk is.” (volgens de site ‘Lage Vuursche’)

Historie

In 1927 werd het klooster gesticht voor de Congregatie van Onze Lieve Vrouw in Amersfoort. Twee jaar eerder had deze stichting een stuk grond aangeboden gekregen van jonkvrouw F.M. Bosch van Drakenstein. Voorwaarde was wel dat er een kapel moest worden gesticht. Op de gevelsteen staat te lezen dat dit ter ere van de heilige maagd Maria was: “Deze kapel met klooster is gesticht op initiatief van jonkvrouw Elisabeth F.M. Bosch van Drakenstein in het jaar O.H. 1927. Het portret van de weldoenster hangt nog in de gang.

In 1938 werd naast het klooster een sanatorium bij gebouwd voor de behandeling van de nonnen die aan tuberculose leden. Om de genezing te bevorderen werden er draaibare tbc-huisjes geplaatst. Zo konden de patiënten in de zon en uit de wind worden gedraaid en konden zij lang buiten zijn. In 1978 wordt het klooster omgebouwd tot verpleeghuis. Ook inwoners van Lage Vuursche konden in het klooster terecht voor medische hulp. (bron: wikipedia)

- ca. 500 m
- binnen 200 m
- aanwezig

Bezoekadres

Kloosterlaan 29
3749 AK Lage Vuursche
(035) 66 68 344

Samenwerking Albert Heijn Smitsweg en Lyvore

Tijdens de Dag van de verpleging op 12 mei heeft Albert Heijn Smitsweg Lyvore geholpen bij het werven van vrijwilligers.

Lees meer »

Open brief aan de nieuwe Tweede Kamer

Interview Emma Beaujon over de Open brief aan de nieuwe Tweede Kamer: "Iedereen zet zich dagelijks in voor het geven van liefdevolle zorg en het creëren van zinvolle dagbesteding. Wij doen alles wat mogelijk is dat met de huidige middelen en voorwaarden te realiseren." Wij hopen dat partijen hun beloftes nakomen.

Lees meer »