Nieuwe naam was een grap, maar komt er wel!

De Brug, De Bilthuysen en Lyvore gaan samen verder als één organisatie. Op termijn zullen zij fuseren en gaan dan verder onder de naam...

 

UITERAARD was de naam Loeres als nieuwe naam voor onze gezamenlijke organisatie een 1 april grap!

Dat we op termijn gaan fuseren en als één organisatie verder gaan, dat is helemaal waar. Een fusie is niet zomaar iets, maar daar komt veel bij kijken. Naast alle inhoudelijke veranderingen, zijn we ook op weg naar een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuwe huisstijl. Deze elementen leggen de basis voor de organisatie die we willen zijn, wat we willen uitstralen. Dat gaat niet over één nacht ijs.

Om iedereen op een vrolijke (met een knipoog) manier vast kennis te laten maken met al deze ontwikkelingen en veranderingen, leende de datum van 1 april zich perfect voor een grap!

De nieuwe naam, de echte in dit geval, zal niet lang meer op zich laten wachten!

Maar Loeres… tja, dat zou wel heel vervelend over kunnen komen. Verschillende mensen hadden het woordenboek er al op nageslagen en gezien dat het niet de meest positieve betekenissen kent.

We hopen dat je een grap op zijn tijd kunt waarderen en er even hartelijk om hebt kunnen lachen…

Vind je het leuk om te lezen wat er wel niet klopte aan het verhaal? Dan kun je dat hieronder lezen…

Loeres

Waarom is er gekozen voor Loeres?

Op 1 april 1962 werd een beeld, afkomstig van het Paaseiland, op het strand gevonden. Deze ‘ontdekking’ werd wereldnieuws. Enkele dagen later bleek het om een grap te gaan. Kunstenaar Edo van Tetterode had dit beeld zelf gemaakt en daar neer gelegd. Het beeld kreeg de naam Loeres.

Een perfecte naam dus voor een grap, met een knipoog naar een fantastische grap waar de pers uit binnen- en buitenland destijds intrapte.

Spaans ‘Lo Eres’

De naam Loeres is afgeleid van het Spaanse ‘Lo Eres’ dat zich laat vertalen in ‘Jij bent’. De woorden Lo Eres worden vaak gebruikt in een combinatie om te duiden ‘dat jij bent’.

Zo kan toeval gaan… dit klopt echt helemaal!

In onze missie en visie spreken we over een ‘waardig en waardevol leven’ en ‘ruimte om jezelf te zijn’. Daarbij gaan we ervanuit dat ieder mens mooi en uniek is, met zijn of haar eigen normen en waarden, eisen en wensen. In de eerste plaats cliënten, maar niet minder belangrijk voor verwanten, medewerkers en vrijwilligers. Loeres staat voor wat wij écht belangrijk vinden.

Dan zou ook dit zomaar kunnen kloppen

Loeres achtergrond

Het Spaanse ‘Lo Eres’ is niet zo maar gekozen, maar kent een bijzondere achtergrond. Die neemt je mee naar Isla de Pascua, ofwel Paaseiland. Een eiland met een bijzonder verhaal. Niet toevallig is het eiland honderden duizenden jaren ontstaan door het samengroeien van drie vulkanen. Symbolisch voor De Brug, De Bilthuysen en Lyvore die samen groeien naar één organisatie. Het eiland heeft de vorm van onze vertegenwoordiging in de regio Utrecht.

De drie vulkanen die samengroeiden tot één eiland, dat klopt helemaal. En met een beetje verbeeldingskracht zie je ook echt wel een soortgelijke vorm in onze regio (wat helpt is je ogen een beetje dichtknijpen en door je oogharen gluren).

Op 5 april 1722, dus nu 300 jaar geleden, werd Paaseiland ontdekt door Jacob Roggeveen, een Nederlander. Er leefden mensen, het eiland was zeer vruchtbaar. Maar vooral veel indruk maakten de Moai, massieve beelden van meters hoog die overal over het eiland stonden en het land leken te bewaken. Deze Moai werden gemaakt en vervolgens in gezamenlijkheid (dat kon ook niet anders gezien de grootte en het gewicht) naar hun definitieve plaats op het eiland gebracht. De Moai werden vereerd door de eilandbewoners en daarmee op handen gedragen. Nog nooit is zo’n liefdevolle en respectvolle omgang getoond met iets dat niet eens ‘echt’ leefde.

De basis van het verhaal is echt waar… alleen of de beelden nou ook met liefde en respect werden behandeld… dat hebben we misschien een beetje overtrokken.

De beelden op het eiland (het waren er oorspronkelijk 887) hebben allemaal een eigen, unieke naam. Eén van de beelden die nog zeer goed in tact is, draagt de naam Loeres.

Tja, en dat is dus echt niet waar!

Dat maakt de vertaalslag naar wie wij willen zijn als organisatie. Wij gaan op een liefdevolle en respectvolle manier met elkaar om, op basis van gelijkwaardigheid. Wij laten iedereen in zijn waarde en vinden het met elkaar belangrijk ons in te zetten voor een fijne dag. Voor cliënten én verwanten, voor medewerkers en vrijwilligers.

Natuurlijk willen we dat! En dan maakt de naam die we dragen als organisatie niet uit, toch?

Dat maakt de pay off onder het logo (een pay off is een zin die versterkt wat je doet, of wat je wilt zijn) eenvoudig: ‘Iedereen is moai & uniek’!

En tja, zie het als een schrijffoutje

 

En dan nog het logo en het filmpje: Beiden zijn gemaakt door goedbedoelende amateurs met een grote fantasie!

 

 

Hier kunt u de toelichting voor naam en logo vinden. 

Delen