Week van de dementie: professionals uit de keten aan het woord

De weg vinden in alle wetten, regels en zorgmogelijkheden rondom dementie is best ingewikkeld. Een casemanager dementie of ouderenadviseur van Welzijn Baarn of de SWOS kan hierbij helpen. Een goede samenwerking in de keten is van groot belang. De organisaties in Soest en Baarn (o.a. de gemeentes, Alzheimer Nederland, SWOS, Welzijn Baarn, Lyvore en Beweging 3.0) hebben hun krachten gebundeld onder de naam ‘Ketenzorg Dementie Baarn-Soest’.

Deze week is het de week van de dementie. In dat kader publiceren we vanuit Ketenzorg Dementie Baarn-Soest een reeks persoonlijke interviews met medewerkers die werken in de ketenzorg.

Casemanager

Casemanager dementie Rob de Bolster licht toe hoe je als casemanager hulp kunt bieden door te luisteren, vragen te stellen, mee te denken en met praktische informatie te komen: “De casemanager kan al in een vroeg stadium betrokken worden, maar dat kan ook in een later stadium zijn.” “Er komen emoties bij kijken, het is een ingrijpend proces. Ik heb een pakket aan mogelijkheden bij de hand.” “Informatie, advies, begrip kan dan helpend zijn, bijvoorbeeld in het Alzheimercafé. Ik bekijk de situatie en zie waar de kracht van mensen ligt en waar hulp nodig is en geboden kan worden.”

Dagbestedingscoach

Marloes Luijken, dagbestedingscoach bij Welzijn Baarn en Projectleider Een tegen eenzaamheid Baarn: “Het hebben van contacten en een zinvolle dagbesteding, is voor mensen met (beginnende) dementie en hun netwerk van belang.” “Vanuit mijn rol vind ik het belangrijk om te kijken naar wat wél kan. “

Ouderenadviseur

Doesjka Reijn, ouderenadviseur en verhuiscoach voor senioren bij Welzijn Baarn benadrukt de samenwerking binnen de keten: “De samenwerking met andere zorgverleners is goed en binnen de ketenzorg dementie zijn er korte lijnen waardoor er snel tot actie over kan gaan. Dit bevordert het welzijn van de inwoners.” “Als ouderenadviseur geef ik ondersteuning op verschillende levensgebieden. Vaak is een verandering in de leefsituatie de aanleiding om contact met mij op te nemen.”

Coach Ontmoetingscentrum

Linda van Deursen, coach Ontmoetingscentrum Lyvore vertelt over haar persoonlijke drijfveren: "Door mijn werk houden de ouderen langer zelf de regie en kunnen ze langer thuis blijven wonen. Dit geeft mij veel voldoening en energie." "We bieden onze bezoekers een persoonlijk programma met een scala aan activiteiten, zoals geheugentraining, gymnastiek en bewegen. Voor de mantelzorgers zijn er bijeenkomsten en cursussen."

 

 

Delen