"Wij laten deze mensen niet alleen"

Samen met haar collega's van ISZ De Brug en De Bilthuysen doet Bianca van Dorresteijn, consulent palliatieve zorg en oncologisch verpleegkundige bij Lyvore, zoals ze zelf zegt “Gewoon haar werk”. Op twee speciale cohortafdelingen in de Biltse Hof en Santvoorde werken ze in strikte isolatie en bieden zorg aan corona patiënten. Mensen komen om te herstellen maar soms is herstel niet mogelijk en bieden zij palliatief terminale zorg.

Deze cohort afdelingen zijn bedoeld om bewoners van onze woonzorg- en verpleeghuislocaties op te vangen. Ook biedt de afdeling plaats aan cliënten die thuiszorg ontvangen en besmet zijn met het coronavirus en niet meer thuis kunnen blijven, maar ook niet in aanmerking komen voor opname in een ziekenhuis.

Bianca: “Ook wij vinden het afschuwelijk als iemand alleen zou moeten overlijden. Dat naasten geen afscheid zouden kunnen nemen, vinden wij onmenselijk. Dat gaat heel erg tegen het idee in van wat goede palliatieve terminale zorg is. Afscheid nemen is ontzettend belangrijk. Nog even bij elkaar zijn, nog iets kunnen zeggen, gewoon kunnen waken, er zijn. Dit proberen wij uit alle macht mogelijk te maken.”
“Wij vangen deze mensen met zoveel mogelijk liefde op en ondersteunen hen. Hopende dat deze persoon dan snel weer naar zijn of haar vertrouwde omgeving terug kan keren. Maar mocht het dit niet lukken en het overlijden nabij zal zijn, dan laten wij deze mensen niet alleen. Naasten krijgen de mogelijkheid om afscheid te nemen en wij zullen zoveel mogelijk naast hen staan zodat deze niet alleen zal zijn.”

Radio Soest-Eemland interviewde Bianca vanuit huis:

 

Delen