Innovatie

Lyvore levert een zeer actieve bijdrage aan ontwikkelingen in de zorgtechnologie. Vanuit onze visie 'waardevol ouder worden' verbinden we ons specifiek aan innovaties die van toegevoegde waarde zijn voor het welbevinden van cliënten.

Zorgtechnologie beweegt ons 

De technologie blijft zich ontwikkelen en neemt steeds meer specifieke (zorg)taken over met als doel kwaliteit van leven verbeteren. Als zorgorganisatie zien w het als onze opdracht de ontwikkelingen met onbevangen nieuwsgierigheid te volgen en hier actief op te anticiperen. Dit impliceert dat vaste structuren en (ongeschreven) regels, waar mogelijk, durven loslaten.

Naast de noodzaak om als ouderenzorgorganisatie altijd op zoek te zijn naar innovaties in de zorg, wil Lyvore eveneens een belangrijke bijdrage leveren aan de acceptatie rondom zorgtechnologie.

Enkele initiatieven waaraan Lyvore een waardevolle bijdrage levert: 

UAS

Het UAS is een intelligent, draadloos en mobiel sensorsysteem dat een melding kan geven wanneer een cliënt rechtop gaat zitten in bed, uit bed komt, zijn kamer verlaat, langere tijd in de badkamer is of gevallen is. Lyvore zet dit systeem in bij ouderen met een vorm van dementie die bij Lyvore wonen.

Rosetta

Lyvore is betrokken bij Active and Assisted Living, een project van de Europese Unie, waarin diverse Europese landen samenwerken bij het ontwikkelen van technologie om ouderen te ondersteunen in hun dagelijks leven. Uit Active Assisted Living is onder meer Rosetta voortgekomen. Dit systeem combineert UAS met leefstijlmonitoring.

Happy Walker

In het kader van Active and Assisted Living werkt Lyvore met organisaties uit Italië, Spanje, Duitsland en België aan Happy Walker, een app voor ouderen met beginnende dementie.

Beeldbellen

Beeldbellen biedt op een efficiënte manier extra communicatiemogelijkheden. Omdat je elkaar kunt horen én zien, kan overleg tussen u, uw familie, de zorgmedewerkers van Lyvore en andere hulpverleners beter en sneller verlopen.

Tovertafel

De Tovertafel is een projectie/spel voor mensen met dementie. In het spel worden vissen, vlinders, bladeren of andere vormen geprojecteerd op een tafel. De projectie nodigt mensen uit om het aan te raken en de vormen reageren ook op de bewegingen. Lyvore heeft intussen 12 tovertafels waar ouderen en hun familie dagelijks actief mee bezig zijn.

Zora Zorgrobot

Zora kan ondersteunen bij bewegingsoefeningen, kan verschillende dansen voordoen en spelletjes spelen. Lyvore heeft inmiddels twee Zora's 'in dienst'. De ervaring leert dat ouderen veel minder weerstand hebben tegen robots dan vooraf werd aangenomen.

Somnox

Is 's werelds eerste slaaprobot. Vier jonge ingenieurs raakten geïnspireerd door zachte robots die het leven kunnen veraangenamen door te ondersteunen bij het in slaap vallen. In samenwerking met Auping brachten zij de eerste slaaprobots in 2018 op de markt. Lyvore start een pilot in maart 2019 met tien slaaprobots bij ouderen die kampen met nachtelijke onrust.

LEA

Is een innovatieve persoonlijke zorgassistent in de vorm van een rollator met technologie. LEA biedt ouderen met Parkinson de mogelijkheid actiever en langer zelfstandig te blijven wonen. Wij gaan onderzoeken of de slimme zorgrollator een veilig gevoel en stabiliteit kan bieden. Lyvore start een pilot met LEA in maart 2019.

CRDL

De CRDL vertaalt aanraking naar geluid. Door de inzet van de CRDL lukt het om een mooie vorm van contact te krijgen met ouderen die een gevorderd stadium van dementie hebben. Lyvore heeft in 2018 acht CRDL's ingezet. 

I-EvAAlution

In 2018 is in het kader van het AAL Programme (Active and Assisted Living) gestart met een van de grootste technologie pilots ooit uitgevoerd onder ouderen. Spraak gestuurde domotica en mobiele alarmering wordt ingezet. Hierbij wordt onderzocht of dit werkelijk bijdraagt aan zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van ouderen. Lyvore voert de pilot uit in Soest, Baarn en Amersfoort. 

Spraakgestuurd rapporteren

 Lyvore start in april met regiopartners een pilot waar medewerkers samen met de cliënt tekst voor het zorgdossier inspreken. De cliënt behoudt de regie op wat wordt gepubliceerd en het levert tijdswinst op voor de zorgmedewerker.

Meer weten

Wilt u meer weten over bovenstaande initiatieven of heeft u vragen over innovaties in de zorg? Neem dan contact op met Mirjam van Blanken of bel met (088) 356 00 00.