Interview Linda van Deursen, coach Ontmoetingscentrum Lyvore

Zorg voor mensen met dementie, de professionals aan het woord

Mijn naam is Linda van Deursen,  en ben mijn hele werkzame leven actief in de ouderenzorg. De laatste negentien jaar doe ik dit voor Lyvore.

Zes jaar geleden ben ik als coach Ontmoetingscentrum gestart op de ontmoetingsgroep, waar mensen met een vorm van dementie één of meerdere dagen per week de dag doorbrengen.

Onze bezoekers en hun mantelzorgers krijgen hier begeleiding en ondersteuning in het proces. We bieden onze bezoekers een persoonlijk programma met een scala aan activiteiten, zoals geheugentraining, gymnastiek en bewegen. Voor de mantelzorgers zijn er bijeenkomsten en cursussen.

Door mijn werk houden de ouderen langer zelf de regie en kunnen ze langer thuis blijven wonen. Dit geeft mij veel voldoening en energie.

Elke dag ga ik met veel enthousiasme naar mijn werk en ga tevreden naar huis als de bezoekers weer een fijne dag hebben gehad. De sfeer op de groep is goed. Onze bezoekers zijn een soort vriendenclubje geworden. Ze leven met elkaar mee en helpen elkaar. De sociale contacten zijn erg belangrijk!

Maar toen kwam Covid-19 en was alles anders. Half maart moesten de groepen sluiten en dat heeft vier weken geduurd. Voor mijn team en mij lag er een nieuwe uitdaging, hoe houden we contact met onze bezoekers?

Dit hadden we snel op een rijtje. We hadden regelmatig telefonisch contact, zowel met onze bezoekers als de mantelzorgers. Ook kwamen we regelmatig bij hen aan de deur om een tasje te brengen. In die tasjes zaten activiteitenboekjes, iets lekkers, kleurpotloden en andere aardigheidjes, waarmee mensen zich thuis konden vermaken.

Voor mij persoonlijk was dit wel een moeilijke tijd. Ik miste de mensen verschrikkelijk en merkte bij de bezoekjes aan de deur dat dit wederzijds was.

Toen we half april weer voorzichtig aan en coronaproof gingen starten, zag ik dat een aantal bezoekers zowel geestelijk als lichamelijk wel een knauw hadden gekregen van het thuiszitten. Dat geeft meteen het belang aan van het bestaan van dagbesteding. Mensen moeten gewoon geactiveerd worden om het proces van dementie te vertragen!

Nu alle groepen weer draaien, al is het met inachtneming van de RIVM richtlijnen, kunnen wij ons belangrijke werk weer voortzetten. Nu maar hopen dat het de komende herfst en winter goed blijft gaan en er niet weer een lockdown komt.

Dit interview is onderdeel van de reeks Zorg voor mensen met dementie, de professionals aan het woord. Deze reeks is uitgebracht vanuit Ketenzorg Dementie Baarn-Soest in het kader van Wereld Alzheimerdag op 21 september 2020. Ketenzorg Dementie Baarn-Soest zorgt voor de ondersteuning van inwoners in Baarn en Soest met dementie en de mensen daar om heen.